S jazykmi dokážeš viac je mottom Európskeho dňa jazykov

26.09.2011 Bratislava

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) - Jazykovú a kultúrnu rozmanitosť a význam ovládania cudzích jazykov nielen pre štúdium a lepšie uplatnenie na trhu práce, ale aj všestranný rozvoj osobnosti, si dnes pripomenie celá Európa počas Európskeho dňa jazykov.

Tohtoročným mottom osláv je S jazykmi dokážeš viac.

Program v metropole Slovenska Bratislave začne na Hviezdoslavovom námestí o 8:45 a potrvá do 13:00.

Súčasťou osláv bude aj premietanie pásma krátkych filmov v kine Mladosť.

Zoznámiť sa s kultúrami a jazykmi Európy, zapojiť sa do mnohých jazykových kvízov a súťaží návštevníci budú môcť v Uličke jazykov, kde ich vo svojich stánkoch privítajú organizátori podujatia, ktorých je pätnásť.

Okrem národných kultúrnych inštitútov sa na podujatí spolupodieľa bratislavské Staré Mesto.

Sprievodný program na hlavnom pódiu vyvrcholí odovzdávaním cien víťazom súťaže o najlepšiu minipoviedku, ktoré začne o 12:00. Do súťaže, ktorá bola vyhlásená pri príležitosti tohtoročných osláv, prišlo viac než 200 prác v siedmich jazykoch - bulharčine, angličtine, francúzštine, nemčine, slovenčine, španielčine a chorvátčine.

Najlepšie diela budú vystavené aj v oknách Bulharského inštitútu na Jesenského ulici a Poľského inštitútu na Námestí SNP.

Odporúčame:

Študovať v Dánsku sa oplatí
Vysokoškoláci budú za predĺženie štúdia platiť
Ročné štúdium v zahraničí pre 34 stredoškolákov
Certifikáty svetových univerzít aj pre Slovákov

Podľa údajov z roku 2009 sa v celej Európe rozpráva 234 jazykmi a do prvej päťky najrozšírenejších svetových jazykov patrí aj angličtina, španielčina a ruština.

Len v samotnej Európskej únii existuje popri 23 úradných jazykoch ďalších približne 60 pôvodných jazykov a pestrú jazykovú mozaiku dopĺňajú aj desiatky ďalších jazykov, ktorými sa hovorí v komunitách migrantov.


Druhým najrozšírenejším jazykom v EÚ je nemčina

Najrozšírenejším materinským jazykom v Európskej únii je nemčina, ktorá je aj druhým najrozšírenejším cudzím jazykom v EÚ.

Záujem o nemčinu je citeľný aj na Slovensku -v Goetheho inštitúte sa odučí ročne viac ako 6 000 hodín jazykových kurzov a už dva roky sa vyučuje aj v sobotu.

Webovú stránku inštitútu navštívi mesačne do 40 000 návštevníkov.

Nemčinu možno študovať aj v Rakúskom inštitúte. Od jeho založenia v roku 1989 tak urobilo viac než 11 000 záujemcov.

Najrozšírenejším cudzím jazykom je angličtina. Pokiaľ Európania siahnu po ďalšom cudzom jazyku, najčastejšie sa popri nemčine rozhodnú pre francúzštinu.


Záujem o štúdium maďarčiny rastie

Za istých okolností siahajú občania EÚ po iných cudzích jazykoch. Volia si napríklad jazyk susednej krajiny, keď sa chcú presťahovať za lepšími pracovnými príležitosťami alebo dostupnejším bývaním.

Tento trend potvrdzujú aj skúsenosti Kultúrneho inštitútu Maďarskej republiky v Bratislave.

Záujem o štúdium maďarčiny ako cudzieho jazyka rastie každý rok o 10 až 15 %. Stúpajúci trend má aj záujem o štúdium taliančiny na Slovensku.

Okrem toho, že sa ako druhý cudzí jazyk vyučuje na viacerých stredných školách a katedry taliančiny fungujú na troch slovenských univerzitách, jazykové kurzy v Talianskom kultúrnom inštitúte navštevovalo v minulom roku 700 študentov v 59 skupinách.
 

Vyberte región